torsdag den 13. juni 2013

Receptionsæstetik - Broströms Receptionæstetisk metode

Anna og Lottes godnatbog


Jeg har valgt at lave Receptionsæstetik ud fra bogen "Anna og Lottes og Bulder" af Hanne Willumsen og Iben Wurbs.




modul 4 aktivitet 4

Aktivitet 4

Din egen livsfortælling

 

En episode i mit liv der har dannet udgangspunkt for en ny tid i mit liv, var da vi købte hus i Sønderjylland. Før vi købte hus boede vi i en lille 2 værelses lejlighed midt inde i Fredericia by. Så det var noget helt andet at skulle til at være husejere og skulle til at ordne have. Men det var nu en rar ting at man pludselig havde en have at kunne gå ud og sidde sig i. Det hele var en stor omvæltning. Vi skulle ud og have en bil mere lige pludseligt, fordi jeg arbejde i Middelfart. Før var jeg vandt til at cykle fra Fredericia til Middelfart. Det var en ny tid for os begge 2. Godt nok var der pludselig mange ting man skulle vende sig til. Fx man vi skulle handle skulle vi køre 7 km, hvor vi før bare kunne gå ned og handle. Og jeg skulle før hjemme fra om morgenen for at komme til Middelfart. Men Michael derimod fik kortere på arbejde, han skulle kun til Sommersted. Vi byttede lige køretur nærmest. Da vi boede i Fredericia forsøgte vi at få børn men uden held. Vi var begge blevet tjekket. Der var intet galt med mine æg, og Míchael´s sædkvalitet var i top. Lægerne mente bare der skulle noget forandring til og ikke så meget fokus på det at blive gravid. Vi lagde projekt baby lidt til side. I stedet for begyndte vi da at kigge på hus. Nu var det på tide på komme i hus og bo. Vi ville begge 2 gerne væk fra Fredericia. Vi var mange steder og kigge på hus. Så endelig fandt vi huset. Vi købte huset vi bor i nu og fik nøglerne den 15. marts og huset var vores fra den 1. april. Og Kort efter vi var flyttet ind blevet jeg gravid. Vi har boet her i huset i 6 år, og har ikke fortrudt det et eneste øjeblik.

Jeg valgte at fortælle om netop den episode, fordi det har haft stor betydning for mig. Altså fra at være by-pige til at blive landsby-pige. Jeg har godt nok forladt min føde by Fredericia men, kommer da tilbage tilden byen en gang imellem. Børnenes oldemor bor nemlig stadig i Fredericia og min far er begravet der.


modul 4 Aktivitet 2+3

Aktivitet 2
Arbejde med livshistorie og din målgruppe


Min målgruppe skal være børn i SFO. Her vil jeg lave et forløb hvor jeg vil bruge følgende skabeloner:
Denne skabelon fra servicestyrelsen http://www.servicestyrelsen.dk/handicap/gammelt/metoder-og-redskaber/livshistorie vil også kunne bruges hvis den bliver kombineret med den anden ovenfor.
Det er svært at finde noget på internettet o livshistorie med SFO børn.

Her laver barnet lave 4 pædagogiske aktiviteter.
1)  En samarbejdsaftale
2) Udviklingsskem
3) En ”her er jeg” kuffert 
4) En ”her er vi” skattekiste

3) En ”her er jeg” kuffert skal indeholde tegninger af familien, en tegning af ”min drøm om skolen”. En foto/tekst planche ”barnets kompetenceprofil” som skal beskrive barnets stærke sider. Det skal også være et målebånd, som viser barnets højde lige før skolestart. Barnet skal have kufferten med sig i SFO, 0. klasse og videre i 1.klasse. http://www.gladsaxeskole.dk/Infoweb/Indhold/159003/Informationer/Pjece%20-%20Overgangen%20fra%20daginstitution%20til%20SFO%20og%20skole.pdf
Det er ”her er jeg ” kufferten jeg vil arbejde med. Det bliver lige som barnets bog.
Denne hjemmeside http://www.bornebakkehus.dk/9795/ arbejder med ”overgang – Den røde tråd i barnets liv”. Det er da bestemt relevant at se på om der er en rød tråd i barnets liv. Det at lave en ”min bog”, synes jeg er rigtigt relevant. Her kan barnet når det bliver ældre følge sit liv gennem dagpleje/vuggestue – børnehave – skole/SFO.

Pædagogen skal have følgende kompetencer: Viden om livshistorie, være lyttende og slippe kontrollen og lade barnet styre dets egen livshistorie. Pædagogen skal nemlig kun være støttende og lyttende. Eller bliver det ikke barnets egen livshistorie.
Det er godt for min målgruppe, altså Børn der går i SFO, at arbejde med livshistorie fordi de bliver bevidste om hvem de er.  En god grund til det er for at udvikle børns kulturelle livsskript. Barnet skal have en forståelse for hvordan det ideelle liv forløber sig i vores kultur. Det vil sige at barnet skal have kendskab til at man gør nogle ting i en speciel alder. Fx skal barnet vide at når man ikke kan arbejde mere går man på pension og lignende til som vi voksne bare ved (http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/Paedagogik_Psykologi/B%C3%B8rns_livshistorier.htm).

En problemformulering kunne lyde sådan: Hvordan kan vi som pædagoger støtte SFO barnet med at få lavet en livshistorie?

Børnene skal have billeder med hjemme fra. Disse billeder skal bruges i livshistorieværkstedet i SFO`en. Her skal børnenes billeder, tegninger og tekst forvandle sig til livshistoriekunst. 

Modul 4 aktivitet 1


Modul 4 Livshistorie, Livsfortælling
Aktivitet 1
Undersøgelse af livshistoriearbejde i et pædagogisk sammenhæng.

Undersøgelse om børns livshistorie
I nedenstående link fortælles der om livsskript, her har man lavet en undersøgelse om hvorfor børn ikke han fortælle deres livshistorie før de bliver en vis alder.
Tryk på linket, for at hør og se Annette Bohn fra Aarhus Universitet fortælle om undersøgelsen: http://www.dr.dk/DR2/Danskernes+akademi/Paedagogik_Psykologi/B%C3%B8rns_livshistorier.htm. Klippet varer 17:19 min.

Livshistorie som hjælper
Linket nedenfor drejer sig om at de biologiske forældre kunne gøre noget godt for barnet ed at lave en barnets-bog med billeder af barnets oprindelige rødder. Altså hvor kommer barnet egentlig fra. Så har man noget man kan tage fra som plejeforældre og snakke med barnet om. Fx hvorfor barnet er som det er? Denne bog kan gøre det lettere for plejefamilien og snakke med barnet om dets rødder.
Klik på dette link:

Viden om livshistorie som metode
På dette link af servicestyrelsen nedenfor kan du få mere at vide om livshistorie som metode: http://www.servicestyrelsen.dk/handicap/gammelt/metoder-og-redskaber/livshistorie.
Ud fra livshistorie som metode kan man finde frem til borgens ønsker og præferencer. Denne metode er særdeles velegnet til udviklingshæmmede. På dette link finder man en skabelon til arbejder med livshistorie.

Livshistorie mappe
Endnu et link til livehistorie. Her kan man sammen med borgeren udfylde konkrete spørgsmål og på den måde komme tættere på en enkelt borgers livshistorie. Her er linket så: http://www.herning.dk/~/media/Dokumenter/Borger/Aeldre%20og%20handicappede/Demens/Livshistoriemappe/Livshistorie%20mappe.ashx.

Rødbo arbejder med livshistorie og kobler det sammen med reminiscens
I min søgen på nettet efter institutioner der arbejder med livshistorier er jeg stødt på denne institution: Rødbo (http://www.ballerup.dk/roedbo) er en institution for mennesker med senhjerneskader. Der er 40 beboere på institutionen Rødbo i Ballerup. De er fordelt på 4 huse med 10 i hvert. Beboerne er aldersmæssigt fra 20´erne til 60´erne. Det var derfor en udfordring at undersøge hvordan reminiscens og livskvalitet kan indgå i en institutions hverdag, hvor der er så stor alders spredning (http://www.reminiscens.dk/uploads/File/At_tage_livshistorie_alvorlig_web.pdf). Reminiscensmetoden er en metode, hvor man vækker erindringer gennem genkendelse af forskellige genstande. Disse genstande kan være ting fra fortiden så som musik, billeder, farver eller dufte. Metoden bruges til der i større eller mindre omfang har mistet evnen til at huske hændelser og koble begivenhederne til hinanden (http://www.servicestyrelsen.dk/aeldre/demens/metoder-og-redskaber/reminiscensmetoden). Ordet reminiscens betyder mindelse, altså en genklang (http://www.denstoredanske.dk/Sprog,_religion_og_filosofi/Sprog/Fremmedord/r-rg/reminiscens). Rødbo gør det at de finder fortiden frem og gør den synlig. De gør den synlig ved at finde gamle møbler frem, samt Madan blå køkkenting i køkkenet. De har også lavet et historisk hjørne, her har de hængt gamle som nye film plakater. Det de altså er ude efter er at beboerne ser ting de genkender og derved vækker minder og en erindring. Disse erindringer snakker beboeren så om med sine pårørende og personalet (http://www.reminiscens.dk/uploads/File/At_tage_livshistorie_alvorlig_web.pdf).  Jeg mener det at, personalet på Rødbo og de pårørende, kender til beboerens fortid gør det lettere at tale med beboeren. Og får derved letter en dialog i gang om deres fortid og om deres dagligdag, så de ikke bare går rundt selv og bliver ensomme.


Den nyerhvervede viden om livshistorie, og som hvordan man kan bruge livshistorie som metode. Synes jeg er rigtig spændende. Jeg tanker også at de mange skabeloner også må kunne bruges på normalområdet. Her tænker jeg at man vil kunne lave et slags stamtræ med børnene i børnehaven. Måske som et forløb for en gruppe førskolebørn. Hvor de kunne få lavet en livshistorie sammen med stamtræet. Og udfylde de skabeloner der findes til livshistorie. Det kunne også være i SFO´en at samme forløb blev lavet. Det kunne også ære spændende at lave med en 6 klasse.